Cupcake
A kis muffinszerű sütik engem is elvarázsoltak, ezek az egyszemélyes tortácskák muffinnak álcázzák magukat, pedig annál sokkal többek.
Míg a muffin teljesen egyforma ulul-felül, kívül -belül,addig a cupcake alul piskótaszerű, omlós, felül krémes süti, tulajdonképpen egy egyszemélyes torta. Már 1796-ban említést tesz egy amerikai szakács egy csészében kisütött minitortáról ,de csak 1828-ban lett dokumentálva egy szakácskönyvben.
A cupcake (cup: csésze; angolul) nevének kialakulása az elkészítéséhez vezethető vissza, ugyanis a hozzávalókat régen csészével mérték ki. Bár a kezdetekben a süteményt „number cakes”-nek, vagy „1-2-3-4 cakes”-nek hívták, a hozzávaló-mennyiség megjegyzésének egyszerűsége miatt.
A legelső fennmaradt recept szerint a cupcake hozzávalói:
- 1 csésze vaj
- 2 csésze cukor
- 3 csésze liszt
- 4 tojás
- 1 bögre tej
- 1 kanál szódabikarbóna
Forrás: www.csokismuffin.hu
Cupcake-gyömbér és párizsikrém..
A tészta hozzávalói-(12-es muffinsütőhöz):
200 g liszt
100 g cukor
1 teáskanál gyömbér
100 g olvasztott vaj
1 tk. vanília kivonat
2 evőkanál keserű kakaópor
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
csipet só
A sütőt 180 °C-ra melegítsük elő, a muffinsütőbe helyezzük bele a kapszlikat. Egy nagy tálba -vagy a turmixgépbe-szórjuk bele a tészta hozzávalóit és alaposan keverjük el.
A legkönnyebb egy fagyiadagoló kanállal megtölteni a kapszlikat-ez pont egy adag-3/4 részig töltsük-majd 15-20 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
A kisült tésztát hűtsük ki, mielőtt a krémmel befedjük.
A krém hozzávalói:
(A párizsi krém hosszabb ideig eltartható, intenzív csokoládé ízű, sötétbarna , finom csoki krém.)
2,5 dl tejszín
15 dkg cukor
25 dkg puha vaj
12 dkg keserű kakaópor-(helyettesíthetjük dupla mennyiségű étcsokival)
A tejszínt a cukorral felfőzzük,(110-120 °C)kb 5 perces forralással érjük el, hozzáadjuk a kakaóport és a vaj egy részét és besűrítjük.Kihülve a maradék vajjal habosra keverjük, Habzsákba tültjük és csillagcsöves csőrrel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése