Ha vásárolni megyek, mindig teszek a kosaramba ricottát - majdcsak jó lesz valamihez - és tényleg el is fogy , vagy egy spenótos Gnoccihoz, de reggeli müzlihez keverve is szeretjük..
Azért a legtöbbször meghagyom egy finom pitéhez.
Mert egy pite..az mindig jöhet.
A tésztához:
75 g tönkölybúza liszt
75 g fehér liszt
a lisztet mindig átszitálva tegyük hozzá!
(csak tönkölylisztet is használhatunk, mert süteményekhez tökéletes-finom, enyhén fűszeres íze nagyon passzol bármilyen sütihez.)
1 tojássárgája
100 g cukor
50 g lágy vaj
csipet só
csipet őrölt fahéj
sütés előtt..
A töltelékhez:
40-50 dkg friss meggy
/ a megmosott, kimagozott meggyet 10 dkg cukorral, kevés fahéjjal forraljuk 15-20 percig-1-2 tk. pektint keverkünk hozzá)
250 g ricotta
1 dl tejszín-vagy zsíros tejföl
A ricottát keverjük krémesre a tejszínnel( vagy tejföllel)
1 ek. porcukrot is keverhetünk hozzá, de ne többet, mert a meggy már úgyis tartalmaz cukrot.
A "pihent" tészta felét sodorjuk vékonyra, nyomkodjuk e piteformába, most jöhet a krémes ricotta, aztán a sűrű meggyszósz. A tészta másik felét derelyevágóval vékony csíkokra vágunk és átlósan berácsozzuk a pite tetejét.
180 ° C-on 30 percig süssük-ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha kicsit hűlt, már csak egy kis porcukros hintés a tetejére és nem kell tovább ellenállni neki..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése