KÓKUSZTEJES TÁPIÓKA PUDING
A trópusokon termesztett manióka a világ legfontosabb tápláléknövényei közé tartozik. A föld alatti gumóiból lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek.
Gyökerében cianidot képező cukorszármazék fordul elő, a méreg eltávolításához megpucolják, reszelik, finimítják, préselik és hevítik. A növény mérgét (hidrogén-cianid) dárdákhoz és nyilakhoz használják.
Tápiókaliszt – 10 dkg
ENERGIA KCAL | FEHÉRJE GRAMM | ZSÍR GRAMM | SZÉNHIDRÁT GRAMM |
---|---|---|---|
340 | 0.0 | 0.0 | 84.0 |
A manióka/tápióka fehér lisztje igen magas szénhidrát tartalmú.
Hozzávalók 4 adaghoz
1/2 csésze kis tápióka gyöngy
1 doboz teljes zsírtartalmú kókusztej
1/4 teáskanál tengeri só
2 nagy tojás
5 ek. olvasztott méz
1 rúd vanília és a kikapart magja
1/2 csésze friss
kókusz finomra reszelt húsa vagy kész kókuszreszelék (nem fehérített)
a friss kókuszvíz-kiegészítve annyi vízzel, hogy 3 dl legyen
2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítése
- 1/2 csésze aprószemű tápiókagyöngyöt merjünk egy serpenyőbe, majd a 3 dl vízzel öntsük fel és kb. 15 percig hagyjuk állni, amíg a gyöngyök magukba szívják a folyadékot.
- Adjuk hozzá a sót és a kikapart vanília magokat a vanília rúddal együtt. Főzés közben az ízek csodásan kioldódnak. Főzzük közepes hőmérsékleten fedő alatt, amíg forrni
kezd, majd vegyük vissza a hőt a lehető legalacsonyabbra és még 5
percig főzzük fedő nékül.
- Lassan keverjük a
mézet, és továbbra főzés körülbelül két percig.
- A tojásokat verjük fel egy
külön tálban, és a felét lassan adagoljunk a forró tápiókához,hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét és megakadályozzák , hogy a tojásokból rántotta legyen.
- Öntsük vissza a tojásos
keveréket a serpenyőbe, keverjük folyamatosan. Még néhány percig lassan főzzük, amíg besűrűsödik.
- Szórj reszelt kókuszt és egy kis darab vajat a pudinghoz a keverj még egyet rajta.
- Hagyjuk 15 percig hűlni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése