Ennek a cukormentes tortának a különlegessége tésztájában rejlik és a tetejét borító csodás habcsókokban.
Utolsó utáni pillanatban álltam neki a tortának, mert a névnapok megjegyzésében nem vagyok jó, hiába van előttem naptár az asztalon, a számokat látom, de az apró betűs részt nem nagyon nézem.. pedig néha kellene.
Szeretek meglepni, számomra kedves embereket valami különleges édességgel-persze mindenki még nem kapta meg a magáét..
Ennél a tortánál arra kellett ügyelnem, hogy feltétlenül cukormentes legyen, mivel a megajándékozott szeretné továbbra is kordában tartani diabéteszét.
A tortát kedves szolfézs tanárunknak, Marika néninek készítettem, aki több évtizede tanítja a siófoki Zeneiskolában a kicsiket és kicsit nagyobbakat,jelenleg az én Csengémet is-vagy hét éve.
A szolfézsterem ajtajára a következő feliratot akasztotta ki:
A SZOLFÉZST NEM SZERETNI KELL, HANEM TUDNI!
Szerencsére ma már rengeteg, kiváló minőségű és ízű szénhidrát csökkentett lisztféle létezik, valamint olyan természetes cukrok, amelyek a vércukorszintet alacsonyan tartják.
Ezek lehetnek gabonafélék, magvak, gumók és termések őrleményei és jófajta természetes édesítőszerek, pl. a nyírfacukor.
A belőlük készült sütemény íze,nem tér el a megszokottól, viszont biztonsággal fogyasztható a cukorbetegek számára is és mellesleg a diétázók és egészségesen étkezők is kedvelni fogják.
Jótékony hatásait lásd lent.
Szóval kezdődhet a sütés..
Hozzávalók:
a tésztához
20 cm-es tortaformához
250 ml világos sör (de lehet barna is)
250 g nyírfacukor
170 g csökkentett szénhidráttartalmú süteményliszt
170 g puha vaj
3 tojás
75 g cukrozatlan kakaópor
1 kk. szódabikarbóna
a krémhez
300 g natúr krémsajt (mascarpone)
100 g nyírfacukor
1 tk. vaníliapaszta
175°C-ra előmelegített sütőbe kerül a tészta:
A vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojásokat egyenként. Végül az átszitált lisztet a szódabikarbónával.
Kézi habverővel keverjük simára a kakaót a sörrel.
A sörös kakaót keverjük a lisztet masszához, az így kapott keveréket tegyük papírral alul bélelt formába és süssük 175 °C-on minimum 50-55 percig, majd tűpróba következik és ha szükséges, még süljön.
Mikor kivettük a sütőből, fordítsuk le-formával együtt- egy papírral borított fémlemezre-kissé hagyjuk kihűlni-húzzuk le a papírt-és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát töltsük meg és vonjuk be, de csak rusztikusan :) a következő krémmel:
A sörös kakaót keverjük a lisztet masszához, az így kapott keveréket tegyük papírral alul bélelt formába és süssük 175 °C-on minimum 50-55 percig, majd tűpróba következik és ha szükséges, még süljön.
Mikor kivettük a sütőből, fordítsuk le-formával együtt- egy papírral borított fémlemezre-kissé hagyjuk kihűlni-húzzuk le a papírt-és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát töltsük meg és vonjuk be, de csak rusztikusan :) a következő krémmel:
A krémsajtot a hozzá kimért cukorral és vaníliapasztával keverjük át kézi mixerrel-amíg sima,homogén krémet kapunk.
Én jól kihűtöttem, mielőtt körberaktam a kis habcsókokkal.
A habcsók hozzávalói:
4 közepes tojásfehérje,
15-20 dkg nyírfacukor
A pihentetett tojásfehérjéket kezdjük habbá verni és fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, ne verjük túlságosan kemény habbá, csak,amíg nyúlóssá nem válik.
(ha túl keményre verjük a habot,sütés közben már nem tudod hová növekedni és a tésztánk nemhogy nem tágul, inkább szétreped , majd összeesik.)
A felvert habot nyomózsákba kanalazzuk, sütőpapírral bélelt lemezre kis halmokat nyomunk belőle-ez opcionális.
180 °C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig,
majd 5 percig 150 °C-on,
végül 80-100 °C-on szárítsuk -belül maradjon krémes.
..ér közben kóstolni is :)
Én jól kihűtöttem, mielőtt körberaktam a kis habcsókokkal.
A habcsók hozzávalói:
4 közepes tojásfehérje,
15-20 dkg nyírfacukor
A pihentetett tojásfehérjéket kezdjük habbá verni és fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, ne verjük túlságosan kemény habbá, csak,amíg nyúlóssá nem válik.
(ha túl keményre verjük a habot,sütés közben már nem tudod hová növekedni és a tésztánk nemhogy nem tágul, inkább szétreped , majd összeesik.)
A felvert habot nyomózsákba kanalazzuk, sütőpapírral bélelt lemezre kis halmokat nyomunk belőle-ez opcionális.
180 °C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig,
majd 5 percig 150 °C-on,
végül 80-100 °C-on szárítsuk -belül maradjon krémes.
..ér közben kóstolni is :)
A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője.
A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.
Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.
A nyírfacukor előnyei/tulajdonságai:
Enyhíti a természetellenes éhségérzetet
Csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat
Elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést
Alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet
Nem növeli a test inzulin szükségletét
Alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalom
Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést
Nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben
Igazoltan használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is
Lúgosító, méregtelenítő hatású
Elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése