Ezt a receptet mindenki imádni fogja, mert sok benne a csoki, finom a tészta, ropog a mogyoró, ellensúlyozza a meggy savanykás íze, ami nem is akármiben pihent napokig..
A húsvéti asztalra alkalmi torta lehet.
Az előkészületekhez hozzátartozik, hogy a meggyet tényleg érdemes napokkal-akár egy héttel-előtte leönteni a pálinkával és a cukorral, mert olyan, de olyan íze lesz, hogy csak na.
A hozzávalók:
1 zacskó fagyasztott meggy, felengedés nélkül(ha szezonja van, természetesen frissel)
3 ek. cukor,
0,5-1 dl gyümölcspálinka-jó fajta!
0,5-1 dl mandula likőr
Tegyük egy edénybe a fagyasztott meggyet, a cukrot és 2 órát hagyjuk, hogy kiolvadjon. Ezek után adjuk hozzá a pálinkát és a likőrt. Fedjük le és hagyjuk a hűtőben napokig, akár egy hétig.
Felhasználás előtt majd szűrjük át, a majd egy csészényi levét fogjuk fel, ha nincs annyi, pótoljuk ki alkohollal.
A mogyorópraliné elkészítése:
Gyönyörű, ropogós praliné fogja körbeölelni a tortát, ami bármilyen diófélével épp olyan jó lesz( dió, pekándió,mandula - de a héjától mindenképp szabadítsuk meg)
A kész praliné száraz, hűvös helyen hónapokig eláll.
470 g kristálycukor
470 g mogyoró v. dióféle
100 ml víz
Tegyük a cukrot és a vizet egy vastag fenekű edénybe, keverjük el és forraljuk fel, addig főzzük keverés nélkül, amíg világos, karamell színű nem lesz. Ez 49-50 °C.
Adjuk hozzá most a mogyorót és egy kanállal keverjük össze. A karamell bevonja a mogyorót,ragacsos lesz, de főzzük, amíg feloldódik a cukor és sötét méz színű lesz.
Ekkor öntsük ki egy hideg felületre, hagyjuk annyira hűlni, hogy törhető legyen, majd törjük durvára. Ez történhet turmix gépben is- de csak erősebb géppel próbáljuk - vagy késsel durvára vágjuk. Én is így készítettem.
 |
Mogyorópraliné
Csokoládébevonat a torta tetejére:
150 ml tejszín 30%-os
100 g étcsokoládé
A tejszínt egy edényben forraljuk fel, majd a másik edényben apróra tördelt étcsokoládéra öntsük rá és keverjük, amíg az feloldódik benne.Tegyük félre, majd kihűlés után be a hűtőbe.
Felhasználás előtt, ha kell gőz fölött meglágyíthatjuk, hogy a torta tetejére simítható vagy önthető legyen.
A tészta hozzávalói:
5 tojás
150 g kristálycukor
100 g liszt ( ez most fehér búzaliszt)
30 g cukrozatlan kakaópor
Minden legyen szoba-hőmérsékletű.
- Keverjük össze a lisztet és a kakaóport, majd szitáljuk át.
- A tojásokat válasszuk szét és a fehérjéket kezdjük el felverni, mikor már keményedik, adjuk hozzá kanalanként a cukrot. A tojások sárgáját lazán keverjük el és csorgassuk bele a habba.
- A száraz hozzávalókat óvatosan keverjük a tojáshabhoz egy spatulával, hogy a hab ne törjön össze - ne keverjük túl.
- Egy sütőpapírral kibélelt 20-22 cm-es tortaformába egyengessük el a masszát és süssük 170°C-on 40 percig-tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült,vegyük ki a sütőből és fordítsuk egy tálcára, miután kihűlt leemelhetjük a formát és eltávolíthatjuk a papírt.Vágjuk éles késsel 3 egyenlő részre.
Töltelék csokoládékrém:
500 g mascarpone sajt
250 ml tejszín 30%-os
200 g étcsokoládé
3 ek. porcukor
A csokoládét gőz fölött olvasszuk meg, majd hagyjuk kissé hűlni.
A krémsajtot a porcukorral keverjük krémesre, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a felvert tejszínt és a lecsepegtetett meggyet - óvatosan forgassuk össze.
Ezzel a krémmel kenjük meg a lapok között, a tetejét és az oldalát is.
Csokoládérózsa a tetejére:
70 g étcsokoládé
30 g vaj
Gőz fölött olvasszuk meg a csokit, adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, amíg fényes lesz és sűrű. Ha kicsit meghűlt nyomózsákba töltjük és díszíthetjük a torta tetejét.
( Érdemes ezt közvetlen a díszítés előtt betölteni,így nem kell újra lágyítani a csokit)
A díszítéshez hagyjunk szép szem
"részeges" meggyeket.
Az összeállítás:
A három részre vágott torta legszebb, legsimább felületű részét hagyjuk meg a legfelső fedő lapnak.
A lapokat egyenként kell majd megkenni - jól átitatni- a félretett pálinkás meggylével.
A "megitatott" rétegeket kenjük meg a meggyes krémmel és folytassuk a rétegezést három szinten, fedjük be a tetejét és az oldalát is.
Lezárás következik - azaz a csokoládé fedőréteg - szép sima csokiréteg..Öntsük rá a megolvasztott csokiöntetet. Mikor megszilárdult kissé, szórjuk meg az oldalát a mogyorópralinéval és hűtsük ki.
A kihűlt tortát díszítsük nyomózsákból a csokoládérózsákkal és nyomjunk minden rózsa közepébe egy szem pálinkás meggyet.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése