2014. február 16.

Carne Vale

Az elnevezés a középkori latin carne levare,
 „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki.

karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik.

A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől)hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.
A carnevale szó a „carne” (portugál) „hús” szóból is levezethető: „búcsúzás a hústól”.
"wikipédia"


Hozzávalók

 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, v. keményítő
100 g nádcukor
150 g vaj
3 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tk. vanília kivonat
1 ek. rum
csipet só

Porcukor
Olaj a sütéshez

Ciambelle fritte dolci di Carnevale


Elkészítése

Mérd ki a  lisztet, cukrot, olvasztott vajat, a tojást,a sót, a szódabikarbónát és a vaníliát egy tálba és jól keverd össze  kézzel.  A rumot is öntsd hozzá.

Gyúrd össze jól, de ne legyen nagyon lágy, mert nehéz lesz vele dolgozni. Csomagold Folpackba és tedd be a hűtőbe fél órára.
Vedd ki a tésztát, nyújtsd ki egy sodrófával, körülbelül fél centiméterre. Két különböző méretű fánkszaggatóval-ezek hiányában két pohárral szaggasd ki a fánkokat..

Forró olajban, míg színt nem kap süsd ki mindkét oldalon.

Papírtörlővel itasd fel a fölösleget, majd porcukorral megszórva tálald.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében