Az elnevezés a középkori latin carne levare,
„a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki.
A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik.
A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől)hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.
A carnevale szó a „carne” (portugál) „hús” szóból is levezethető: „búcsúzás a hústól”.
"wikipédia"
Hozzávalók
100 g nádcukor
150 g vaj
3 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tk. vanília
kivonat
1 ek. rum
Porcukor
Olaj a sütéshez
Ciambelle fritte dolci di Carnevale |
Elkészítése
Mérd ki a lisztet, cukrot,
olvasztott vajat, a tojást,a sót, a szódabikarbónát és a vaníliát egy tálba és jól
keverd össze kézzel. A rumot is öntsd
hozzá.
Gyúrd össze jól, de ne legyen nagyon lágy, mert nehéz lesz vele dolgozni. Csomagold
Folpackba és tedd be a hűtőbe fél órára.
Vedd ki a tésztát, nyújtsd ki egy sodrófával, körülbelül fél centiméterre. Két
különböző méretű fánkszaggatóval-ezek hiányában két pohárral szaggasd ki a
fánkokat..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése