2014. március 8.

Torta Mimosa - egy nőnapi édesség

Ami nálunk a hóvirág, az aranyeső,-,mint első tavaszi virág, az olaszoknál az, a Mimóza..

A virág beszerzése nem kisebb logisztikai feladat elé állította az általam harmadikként felkeresett virágboltot, de összejött,sikerült pár ágat kapnom.



Ez a kedves, élénksárga apróvirágú, az akácfélék családjába tartozó növény, januártól-márciusig virágzik és az olasz férfiak nőnap alkalmából kedveskednek egy-egy ág Mimózával.

A növény Tasmaniából (Ausztrália) származik, Toscana tengerpartjain sok van belőle.


Nemcsak a családtagok, a kollégák, az ismerősök, hanem az üzletekben, a szupermarketekben is: március 8-án minden hölgyvásárló kap egy szálat.





A női lélek puhaságát, bársonyosságát, 
a törékenységet szimbolizálja. 



Ezt az ünnepet egy csodás tortával koronázzák meg, a torta külsejét piskóta morzsával beborítva emlékeztet a Mimosa virágjára, így vált a Nemzetközi Nőnap szimbólumává és Észak-Olaszországban különösen elterjedt.

De hogy is lesz ebből torta?

  

Hozzávalók:
(2 db 20 cm-es piskóta tortalaphoz)
4 egész közepes tojás
8 tojássárgája
200 g nádcukor
200 g liszt
40 g burgonyakeményítő
csipet só

A krémhez:
300 ml friss tej
300 ml tejszín
200 g cukor
8 tojássárgája
55 g liszt
vaníliapaszta v.rúd kikapart magja
kezeletlen reszelt citromhéj

Szirup:
100 ml víz
50 ml ALCHERMES -olasz likőr - 
 ennek híján, Cointreau likőrrel
(a kristálytiszta likőr - amely a világ legegzotikusabb tájain érő, édes és keserű narancs héjának keverékén alapul) 
vagy más likőrrel: én mandula vagy citrusokból készült likőrrel is el tudom képzelni..
50 g cukor

Tejszínhab:
200 ml 30%-os tejszín (állati)
20 g cukor

Elkészítése:

Piskóta:
Készíts elő 2 db  kb. 20 cm-es tortakarikát, sütőpapírral béleld ki. A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő.



1.Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral, csipet sóval tedd a keverőtálba és magas fokozaton keverd jó habosra.
2.A lisztet és keményítőt szitáld át és egy spatulával óvatosan keverd a tojásos keverékhez. 
3.Felezd el a két tortakarikába, simítsd el és süsd meg kb. 30 perc alatt. Ha már érzed az illatát, hamarosan elkészül.




Közben elkészítheted a krémet:
1.A tejet és a tejszínt forrald fel.
2. Egy másik tálben a tojások sárgáját a cukorral keverd el egy fakanállal, add hozzá a szitált lisztet, a vaníliát valamilyen formában, keverd jól át, a forró tejből tégy hozzá egy merőkanálnyit-keverd simára.
3. Most már visszaöntheted a forró tejes-tejszínhez és sűrűsödésig folyamatosan keverd.
TIPP: Ha elkészült egy darab folpack-kal vond be a még meleg krémet, de úgy, hogy a krém tetejébe belesimúljon. Így elkerülheted, hogy hűlés közben bebőrösödjön a krémed.
4. Hagyd, hogy kihűljön.


A kisült tortakarikákat én a karikák oldalára állítva szoktam kissé kihűteni, majd lehúzom a papírt róla és egy késsel körbevágom a karika peremét, így már szépen elválik annak falától. Hagyd teljesen kihűlni, majd vágd 3 egyenlő rétegre-a középsőt tedd félre, mindkét karikánál-
(ez kerül felkockázva a tetejére).



A rétegeket a sziruppal megkenjük:
A cukrot a vízzel és a likőrrel forrald fel, majd hagyd lehűlni.

A karikába tedd az első vékony tortalapot, sziruppal kend át-erre jön a tejszínhab-majd a krém.
Így rétegezd, sorban. 
Hagyj krémet a tetejére és az oldala megkenéséhez.

Tedd egy órára a hűtőbe, majd vedd le a karikát és a maradék krémet kend az oldalára és a tetejére. Az apró piskótakockákkal borítsd be, az oldalára is kerüljön bőven.



..és ha ez nem lenne elég, az olaszok minden alkalmat 
megragadnak, hogy ünnepeljenek,így minden év február (első v.második) vasárnapján megünneplik a Sagra della Mimosa -t. 


Az ünnep egész Liguriában ismert és 1957 óta megrendezik.



Mimóza fesztivál 2014 - Pieve Ligure

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében