2013. február 17.

Tiramisu

..mert megérdemled.

Ez a legelterjedtebb olasz édesség, amit borzasztó egyszerű és gyors elkészíteni.
Nincs, aki ne szeretné. 

Tipp 1: Ha gyerekeknek is szeretnénk elkészíteni gabonakávéval készítsük, ami nem tartalmaz koffeint.

Tipp 2: Mivel az eredeti recept természetesen tojást is tartalmaz, hőkezeléssel - azaz a tojássárgákat cukorral gőz fölött melegítve - besűríthetjük és máris biztonsággal fogyasztható a desszert.



Története a következő lehet..

"Cosimo III de' Medici egy napon úgy döntött, hogy rövid időre Siena- ba költözik. A cukrászok ezen alkalomból olyan süteményt szerettek volna megalkotni, amely a nemesség minden vonását magán hordozta. Egy fontos édességnek kellett lennie egyszerű hozzávalókból, ugyanakkor rendkívül ízletesnek is, mivel a herceg nagyon szerette az édességet. Cosimo III de' Medici csak úgy hívta a tiramisu- t, hogy a "zuppa del duca", "a herceg nassa". Mivel ennyire megkedvelte ezt a süteményt, receptjét magával vitte Firenzébe is. Egy másik szokás szintén elterjedt a tiramisu- val kapcsolatban: minden szerelmi találkozó előtt kiadós adagot ettek belőle."

Forrás: olaszportál


Az eredeti Tiramisu hozzávalók:
2 nagyon friss tojás,
1 rúd vanília,
3 ek. cukor,
25 dkg mascarpone krém,(natúr tejszínes krémsajt)
2-3 ek. rum vagy Amaretto likőr,
1 csomag (kb. 20-25 db babapiskóta)
2 dl erős feketekávé,
(tej)
tetejére: cukrozatlan, keserű kakaópor


Elkészítése:

A recept szerint a tojások sárgáját simán habosra keverjük a cukorral - DE!!
TIPP: A nyers tojást sokan nem szeretjük az ételben  - ezért én gőz fölött kevertem habosra. Folytonos keverés mellett sűrítem be a tojások sárgáját, vigyázva, hogy nem legyen túl forró a víz sem, mert nem főtt tojást szeretnénk !!
A vaníliarúd kikapart belsejét is belerakhatjuk itt.

Keverjük kihűlésig, majd a jól lehűtött krémsajtot a rummal vagy a likőrrel hozzáadjuk.
TIPP: Fontos, hogy a sajtkrém jó hideg legyen, mert csak így lesz kemény a krém.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a sajtos krémbe forgatjuk.



A babapiskótákat egyenként néhány pillanatra beáztatjuk a likőrös hideg kávéba, és sorban lerakjuk a tetszőleges formánkba.
A krém felét rásimítjuk az első réteg piskótára, majd megszórjuk vastagon a finom kakaóporral. Jöhet a második réteg kávéba mártott piskóta, amit leöntünk a maradék krémmel és újra megszórunk a leheletfinom kakaóporral.
Azonnal tálalhatjuk - de ha egy órát hűtőbe tesszük az ízek még jobban összeérnek.




Buon Appetito..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében