Az alábbi tortát egy kedves barátnőm szülinapjára készítettem.
Mivel személyreszabott tortát kellett készítenem, gondolkodtam, mi az, ami neki nagyon ízlene, ami neki fontos -vagyis mi az, amivel biztosan nem fogok mellé..
Így esett a választás a mézeskalács ízre, mert az nagyon ünnepi és mivel a héten még havazott, simán belefér a téli hangulatú, forraltboros hidegbe ez az ízesítés.
A hozzávalók:
125 g vaj,
150 g legalább 75 %-os étcsokoládé,
125 g porcukor,
4 nagy tojás különválasztva,
115 g búzaliszt,
1 ek. mézeskalács fűszer,
1 ek. mandulalikőr,
3/4 csésze sárgabarack lekvár.
Minden hozzávaló legyen szobahőbérsékletű.
A lisztet a fűszerkeverékkel szitáljuk át, ettől levegősebb lesz a tészta. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg és hagyjuk kissé meghűlni. Egy tálban keverjük addig a vajat a cukorral, amíg fényes és puha nem lesz, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, hogy ki ne csapódjon.
Most hozzákeverhetjük az olvasztott csokoládét és a likőrt.
Mikor szép egynemű a krém beleszórjuk a fűszeres lisztet és spatulával összekeverjük a sűrű, vastagabb masszát.
A tojásfehérjéket felverjük és kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, kemény habbá. Ekkor adjuk a sűrű krémhez egy kis habot, amit bátrabban keverhetünk, aztán mikor lazább lett, óvatosan keverjük az egész maradék habot a krémhez.
Kerek 20-22 cm-es kivajazott és sütőpapírral bélelt tortaformába merjük bele a tésztát és 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk be. Süssük kb. 30 percig, de tűpróbát mindenképpen végezzünk.
TIPP: Tűpróba
Ha megsült, kicsit várjunk, amíg hüla tészta, majd vegyük ki a formáből és a papírt is távolítsuk el.
Vágjuk vízszintesen ketté a tortát a forró baracklekvárral kenjük meg, kissé hül és a tészta másik felét is rárakhatjuk.
Hófehér vajkrém a tetejére:
20 g olvasztott vaj,
3 ek. tejföl,
100 g átszitált porcukor,
A vajat és a tejfölt kikeverjük és a porcukrot is hozzá adjuk, kézi mixerrel jó 10 percig kihabosítjuk, habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk rá.
Boldog szülinapot :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése