2013. március 16.

Kolibri torta - 1.

Sorszámot kapott a torta, mert már tudom, hogy lesz következő..

Ez a torta több változatban elkészítve is isteni lesz, mert a magvakat is lehet változtatni benne és a tojás egyben vagy szétválasztva is belekerülhetnek - amitől az állaga máris megváltozik.







Szép, magas torta. Egyszerű és rusztikus - pont kedvemre való. Nem szabályos, de mégis tökéletes, szeretem, hogy érzem az ízeket benne - a diót és a banánt, de még az ananászt is - és nem csak a azt, hogy édes.
 Roppanós tészta, ami lágy, mert a krémsajt átjárta.
Szóval imádom és kész..


A torta hozzávalói:

  • 110 g apróra vágott dió,pekándió
-amit kiválthatunk esetleg más dió v.mogyorófélével is (kesudió,pisztácia, mogyoró stb.)-persze azzal a legjobb.
  • 250 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 1/2 tk. só
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2-2,5 dl kukorica v. napraforgó olaj
  • 2 kk. vanília kivonat (csak ne vaníliás cukor)
  • 2 tört, érett banán

Elkészítése:

A sütőt 180 °C-ra melegítsük elő. Készítsünk elő 3 db 18-20 cm-es tortaformát, sütőpapírral béleljük ki. (de készíthetjük úgy is, hogy egy nagy tepsi méretű sütőpapírra körberajzoljuk a tortaformát v. karikát háromszor ,így erre kenjük fel a tésztát,-ha nincs 3 db formánk)
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat - a lisztet, sz.bikarbónát,cukrot, sót, fahéjat.
Egy másik tálban a felvert tojásokat, a vanília kivonatot, az olajat, az áttört banánokat és a felaprított ananászt a levével együtt.
A száraz hozzávalókat fakanállal keverjük a többi alapanyaghoz. Osszuk szét a három formába ( vagy a három előrajzolt karikára) simítsuk el és süssük legalább 30 percig (tűpróbával ellenőrizzük és ha kell még toljuk vissza 5-10 percre)
Ha megsült rácson hagyjuk kihűlni.

A krémsajt töltelék:
  • 150 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 250-300 g krémsajt
  • 100 g porcukor
  • 2 tk. vanília kivonat
Kézi mixerrel keverjük el a vajat a porcukorral, majd a krémsajtot is hozzá először lassabb, aztán gyors fordulattal.
Szép, sima krémet kell kapnunk-ha nem azonos hőmérsékletűek kicsapódhat a vaj.
 Könnyen segíthetünk rajta, ha gőz fölé tesszük a tálat és kissé felmelegítjük-folytonos keverés mellett kihűlésig keverjük, így újra sima lesz.
Ha a tészta teljesen kihűlt, vágjuk vastagságától függően 2-3 rétegre és a krém töltelékkel töltsük meg a lapokat. Az oldalát és a tetejét is vonjuk be a krémmel.
Jól hűtsük ki.
Pirított dióval szórjuk meg, majd helyezzük tortatálra.
  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében