2013. március 2.

Capri torta

Torta Caprese


Olasz gasztronómia iránti rajongásom nem merül ki a pastáknál , pizzáknál, sajtoknál stb. Az olasz desszertek közül persze kedvelem a Tiramisut és a Prifiterolt is, de inkább keresem a tradicionális vagy különleges süteményeket.
Az olaszok nem bonyolítják túl az ételkészítést, gyorsan tudnak valóban finomat készíteni..a desszertjeik is pont ilyenek, egyszerűek, de kiváló alapanyagokból készülnek.

Ez a Capri torta gyorsan elkészül,ám alig győzzük kivárni, amíg kihűl.
(Mivel nem tartalmaz búzalisztet, gluténmentes diétába is beilleszthető)

Eredete


Pontos eredete nem tisztázott, de a legelfogadottabb elmélet szerint az 1920-as években Capri-szigetén született a desszert egy cukrászmester -Carmine di Fiore műhelyében. A legenda szerint elfelejtett lisztet tenni a mandulatortába amit éppen három rossz előéletű amerikainak készített, akik Al Capone megbízásából tartózkodtak a szigeten, hogy egy nagyobb tétel cipőt vegyenek főnöküknek.


Ennek a megbocsáthatatlan szakmai hibának köszönhetően született meg ez a csemege, amely a sziget gasztronómiájának egyik szimbólumává vált. Az elmúlt évek alatt a tortának számos variációja alakult ki. Készítik citrommal, dióval és más helyi aromákkal. De egy mindegyik változatban közös: tradicionálisan mandulából és csokoládéból (lehetőleg étcsokoládéból) készül, kívül ropogós, belül puha, omlós, magas tésztája van.

Forrás:
http://eldi.it/2010/10/31/la-torta-caprese-lorigine-e-la-ricetta-di-rosaria/

..a hozzávalók:

 22 cm-es tortakarikában sütöttem.
250 g étcsokoládé
200 g hámozozott,darált mandula
200 g vaj
200 g porcukor
5 tojás

..és az elkészítése:

1.A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd hagyjuk kihűlni.

2.A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük fel nem túlságosan kemény habbá.

3.A szoba-hőmérsékletű vajat habosítsuk fel a cukorral, a tojások sárgáját egyenként adjuk hozzá - és az olvasztott csokoládét is keverjük bele.

4.Végül adjuk hozzá a darált mandulát és a habbá vert fehérjét.

A keveréket sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 50 percig sütjük-ha tűpróba után még nem sült át-10 percig tovább sütjük. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a formából - ekkor gazdagon hintsük meg porcukorral..és kész.

Ez is egy kérek még desszert.
Belül puha, nem egy száraz állagú sütemény, a teteje roppanós.. mandulapehellyel megszórva tálaltam.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében