Torta Caprese
Olasz gasztronómia iránti rajongásom nem merül ki a pastáknál , pizzáknál, sajtoknál stb. Az olasz desszertek közül persze kedvelem a Tiramisut és a Prifiterolt is, de inkább keresem a tradicionális vagy különleges süteményeket.
Az olaszok nem bonyolítják túl az ételkészítést, gyorsan tudnak valóban finomat készíteni..a desszertjeik is pont ilyenek, egyszerűek, de kiváló alapanyagokból készülnek.
Ez a Capri torta gyorsan elkészül,ám alig győzzük kivárni, amíg kihűl.
(Mivel nem tartalmaz búzalisztet, gluténmentes diétába is beilleszthető)
Eredete
Pontos eredete nem tisztázott, de a legelfogadottabb elmélet szerint az 1920-as években Capri-szigetén született a desszert egy cukrászmester -Carmine di
Fiore műhelyében. A legenda szerint elfelejtett lisztet
tenni a mandulatortába amit éppen három rossz előéletű amerikainak készített,
akik Al Capone megbízásából tartózkodtak a szigeten, hogy egy nagyobb tétel
cipőt vegyenek főnöküknek.
Ennek a megbocsáthatatlan szakmai hibának köszönhetően született meg ez a
csemege, amely a sziget gasztronómiájának egyik szimbólumává vált. Az elmúlt
évek alatt a tortának számos variációja alakult ki. Készítik citrommal, dióval
és más helyi aromákkal. De egy mindegyik változatban közös: tradicionálisan
mandulából és csokoládéból (lehetőleg étcsokoládéból) készül, kívül ropogós,
belül puha, omlós, magas tésztája van.
Forrás:
http://eldi.it/2010/10/31/la-torta-caprese-lorigine-e-la-ricetta-di-rosaria/
..a hozzávalók:
22 cm-es tortakarikában sütöttem.
250 g étcsokoládé
200 g hámozozott,darált mandula
200 g vaj
200 g porcukor
5 tojás
..és az elkészítése:
1.A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd hagyjuk kihűlni.
2.A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük fel nem túlságosan kemény habbá.
3.A szoba-hőmérsékletű vajat habosítsuk fel a cukorral, a tojások sárgáját egyenként adjuk hozzá - és az olvasztott csokoládét is keverjük bele.
4.Végül adjuk hozzá a darált mandulát és a habbá vert fehérjét.
A keveréket sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 50 percig sütjük-ha tűpróba után még nem sült át-10 percig tovább sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a formából - ekkor gazdagon hintsük meg porcukorral..és kész.
Ez is egy kérek még desszert.
Belül puha, nem egy száraz állagú sütemény, a teteje roppanós.. mandulapehellyel megszórva tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése