Egy jó desszerthez nem kell mindig órákat eltölteni az előkészítéssel és a sütéssel.Vannak igazán gyorsan elkészíthető édességek is, amit még csak sütni sem kell.
Én most egy ilyet készítettem és igazán szépen mutat desszertgyűrűben rétegezve is.
Az irodalomból és tárgyi emlékek alapján tudjuk, hogy a mogyorót már a görögök és a rómaiak is kedvelték és termelték. Az ő közvetítésükkel került el a Földközi-tenger környékéről Európa más vidékeire.
Nem is gondolnánk, de a mogyoró egy a nyírfafélék családjának egyik nemzetsége, és már az őskorban is kedvelt volt ehető termése miatt.
A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalma.
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
20 dkg őrölt mogyoró,
10 dkg
omlós keksz,
7 dkg vaj,
4 nagy tojás sárgája,
3 dl tej,
1 dl 30 %-os tejszín,
10 dkg étcsokoládé,
cukor,
kevés porcukor,
1,5 dl természetes almapektin
kb. 1
dl mogyorólikőr
1. Törjük
össze a kekszet, keverjük el 10 dkg mogyoróval, az olvasztott vajjal és egy
kevés mogyorólikőrrel. Lapogassuk kapcsos tortaforma aljába a sütemény alapját
2. A sárgákat verjük fehéredésig 4 evőkanál
cukorral, keverjük hozzá a tejet, és a maradék mogyorót. Takarékon főzzük
sűrűsödésig a krémet, keverjünk hozzá egy kevés mogyorólikőrt
3. Felezzük el a krémet (2-2 dl), az egyik
részhez keverjük hozzá az apróra tört csokoládét (2 kocka kivételével), majd
szedjük a krémet a formába, tegyük a hűtőbe 10 percre
4. A másik adag mogyorós krémhez keverjük a
természetes almapektin felét és a maradék két kocka csokit olvasszuk a csokis
krémbe, tegyük vissza a hűtőbe.
5. Verjük
fel a tejszínt –ehhez is keverjünk hozzá a maradék almapektint csapott evőkanál
porcukorral, kenjük a habot a torta tetejére, hűtsük legalább 3-4 órán át a
hűtőben.
Egyszemélyes mini tortaként is
elkészíthetjük külön tányérokban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése