2013. április 17.

Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta

A nálunk is igen népszerű svéd "szereldösszeotthontemagad" bútoráruházlánc igen kedvelt étterméből való a következő "mindigeszemegyszeletet" mandulatorta..

Azaz, ezt pont én sütöttem, mert amit ott vettem, azt arany áron mérik és sosem ér haza..




Viccet félretéve -szerintem ez egy nagyon perfekt kis édesség, mert ropog a mandula és nem csak az édes ízre figyelsz, kellően rusztikus, csinos kis sütemény.

A feljegyzések szerint két változata is ismert - az egyik omlós, ropogós süti -eredetileg: Macaóból származtatják, ahol már-már nemzeti sütemény.Sőt a Szent Péter Székesegyházhoz közeli utcákban számos üzlet és az utcai árusok árulták sok-sok éven keresztül. Népszerűsége vezetett a világhírhez is.

A másik utalás egy szokásos délutáni uzsonna, amely  eredetileg Európában, különösen a skandináv országokban terjedt el. Idővel több ízben is készült a torta, hogy a különböző nemzetek ízlésének megfeleljen, így egyre népszerűbb lett.






A torta hozzávalói:
4 tojás

25 dkg darált mandula

15 dkg barna cukor
1,5 dl tejszín
15-20 dkg vaj
6 dkg cukor
5 dkg szeletelt mandula

A tojások fehérjét a barna cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát. Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a tejszínnel közepes lángon felmelegítjük, addig míg a cukor el nem olvad és sűrűsödni nem kezd (ne forraljuk). A tűzről levesszük hozzáadjuk a vajat, simára keverjük és kihűtjük.
A tésztát lapjában kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd kívül is bevonjuk a maradék krémmel.
A szeletelt mandulát serpenyőben enyhén megpirítjuk, és a tortára szórjuk.


Hűtsük le jól tálalás előtt, aztán jól együk meg..


njuta av din måltid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében