2013. április 29.

Boston Creme Pie

A bostoni krémtorta..

Az USA-ban több államnak is van hivatalos és elismert desszertje.
Massachusetts-nek 1996. december 12.-én lett a hivatalos desszertje a" Boston Creme Pie ".


Az étterem szerepelt a  TOP 15 „Ikonikus éttermek Amerikában” között is, amely díjnyertes étteremben született ez a csodás Boston Creme Pie – azaz a Bostoni krémtorta.
A Boston Cream Pie története

A hajdani New England és Pennsylvania holland szakácsai ismertek voltak süteményeikről, tortáikról (cake) és pitéikről (pie). A kettő közötti különbség sokszor azon dőlt el, hogy miben sütötték a süteményt. A 19. század közepén a pite-tepsi gyakoribb volt, mint a tortaforma, így aztán a terméket is gyakrabban nevezték pitének. Az első változatokat még mindenképpen pite-tepsiben sütötték.

  • 1855-ben nyit Boston első hideg-meleg folyóvizes, liftes hotelja (hideg-meleg folyóvizes, liftes!), a Parker House Hotel (ma: Omni Parker House Hotel). Ebben a hotelban készített először egy francia chef, bizonyos Sanzian a Boston Cream Pie-t, igaz, kezdetben még másként nevezték, és a neve Chocolate Cream Pie, vagyParker House Chocolate Cream Pie volt.
A 15 emeletes 551 szobás és lakosztályos Hotel 
1900 körül.. ..és ma  • 1887 - A Boston Cream Pie (ami lényegében nem is pie) egyik legautentikusabb receptje a 19. század második feléből (1887) származik, s Mrs.Fanny L. Gillette, és a Fehér Ház inasa, Hugo Ziemann adják közre. A szerzők szakácskönyve (The White House Cook Book) a First Ladies okulására íródott a következő ajánlással:
TO THE WIVES OF OUR PRESIDENTS, THOSE NOBLE WOMEN WHO HAVE GRACED THE WHITE HOUSE, AND WHOSE NAMES AND MEMORIES ARE DEAR TO ALL AMERICANS, THIS VOLUME IS AFFECTIONATELY DEDICATED BY THE AUTHOR.”

ford.:
"az elnökeink feleségeinek, azoknak a nemes nőknek akik tiszteletüket tették a fehér házban, és azokhoz a nevekhez és emlékekhez, amik kedvesek minden amerikainak, ezt a kötetet  nekik szentelte a szerző"

Abban az időben, amikor a Mrs.Fanny L. Gillette a könyvet írta, a “pie” és a “cakes” még igen közel álltak egymáshoz és nem különültek még el olyan egyértelműen, mint ma. 

forrás: www.foodandwine.hu

Türelmetlenségem ára:
 a krém akkor még nem dermedt meg, bezzeg mára jó lett..
az ízéből persze ez semmit nem veszít.


A torta vagy pite hozzávalói:


A sajttortás réteghez:
400 g krémsajt
100 g cukor

csipet só

2 db tojás

1/2 rúd vanília kikapart belseje


A piskótához:
220 g liszt
1 tk. szódabikarbóna

1/4 tk só

4 db tojás

225 g cukor

120 ml tej
80 ml olaj(én olívát használtam)


A pudinghoz:
350 ml tej
1/2 rúd vanília kikapart belseje

100 g cukor

2 db egész tojás

3 tojás sárgája

35 g vaníliás pudingpor
csipet só


A mázhoz:
100 ml tejszín
100 g étcsokoládé (60-70%)

1 kk. vaj


Elkészítése:
  1. A sajtkrémes tortaalaphoz dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd simítsuk a masszát dupla réteg sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába. Süssük 160 fokos sütőben 45 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent a tésztát további 45 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.
  2. A piskótához forgassuk össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral. Keverjük simára a tejet az olajjal és a vaníliával, majd a lisztes keverékkel felváltva adjuk a tojáshoz. Öntsük 20 cm átmérőjű tortaformába, és süssük 175 fokos sütőben 30–40 percig.(30 percnél ellenőrizzük)
  3. A pudinghoz melegítsük meg a tejet a vaníliával. Keverjük össze a cukrot 2 db egész tojással és 3 db tojássárgájával, a pudingporral és egy csipet sóval, majd adjunk hozzá 1 merőkanálnyi tejet. Közepes lángon sűrítsük be a keverékkel a tejet, majd szűrjük át, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A piskótát vízszintesen vágjuk félbe, az alsó lapra illesszük rá a vaníliás ­sajtos alapot. Vonjuk be a puding krémmel  fedjük le a másik piskótalappal, majd tegyük a tortát néhány órára a hűtőbe.
  5. A mázhoz forraljuk fel a tejszínt, majd öntsük a felaprított csokoládéra. Hagyjuk állni 1 percig, majd keverjük simára. Forgassuk hozzá a kanálnyi hideg vajat, és keverjük simára.Tegyük a tortát rácsra, majd vonjuk be a mázzal.
Jó, ha egyik nap megsütjük a piskótát és a sajtkrém réteget és összetöltjük a pudinggal, majd így jól kifagyasztjuk, mert különben szétcsúszik a torta.

Másnap öntsük le a csokimázzal is.


Torta szeretettel..

Talán kicsit túlzás, de olyan érdekes a téma, hogy találtam eredeti 1865-ös menüt a Parker House-tól,
 alul a tészták és desszertek. forrás:New York Városi Könyvtár

A fellelhető legjobb recept: www.csokipari.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...