Vaj nélkül, boldogan..
Ez egy finom ricotta torta,de mivel vaj nélkül készült, nagyon könnyű, csak néhány kanál olívaolaj van benne.
Ez szerelem..
A crostata egy olasz sült lepény , egyfajta pite.
Olaszországban különböző elnevezése van területenként.
Nápolyban: coppi
Lombardiában: fogliate
Lombardiában: fogliate
A legkorábban megjelent recept egy bizonyos Martino da Como szakácskönyvében lett lejegyezve 1465 körül.
Hasonló a francia galette, a crostata rusztikus szabad formájú változata, egy nyitott gyümölcstorta, amely szintén egy lemezen sült pite.
A hagyományos crostata általában három rétegű, az omlós tészta ízesített, tisztított zsiradékot tartalmaz.
Az édes és sós crostaták variációja végtelen. Az édes variációknál gyakran használnak gyümölcsöt tölteléknek: általában kajszi-és őszibarack, cseresznye, nektarin,és bogyós gyümölcsök.
A crostata tésztáját elő kell sütni, majd megtölteni a krémmel, tetejére friss gyümölcsöket halmozni- ezt nevezik crostata di frutta.
A modern változatokban Nutella tölteléket is használnak-ez a crostata alla Nutella
Ezt a crostatat ricottával készítettem.
A ricotta:
a ricotta semleges, inkább a tej ízkarakterét hordozza, lágy, krémszerű. A sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített (innen az olasz szó, újrafőtt) tejsavó, melyet aztán lecsöpögtetnek.
A ricotta felhasználási köre hasonlít a mascarpone és a tejszínéhez: édes és sós ételekhez is illik, gazdagítja, krémesíti, teltté teszi őket.
Létezik egyszerű, friss, valamint préselt, érlelt, ízesített változata is: utóbbi sajtként tésztaételekre reszelve használják. Desszertek főszereplője is lehet, de a szicíliai édességekben inkább markáns ízekkel egészítik ki, a cannoliban vagy a cassatában kandírozott narancshéjjal, csokoládéval, a Húsvétkor fogyasztott nápolyi tortában citromhéjjal. Spenóttal lasagnéban, ravioliban, padlizsánnal, gombócnak, fánknak, fasírtnak, pudingnak, stb.
A crostata receptje:
100 g finomliszt
150 g tönkölybúza liszt
70 g pörkölt mandula
150 g barna cukor
10 ek. olívaolaj
100 ml. melegvíz
1/2 tk. sütőpor
csipet vanília
csipet só
A töltelékhez:
250 g ricotta
70 g mazsola
80 g porcukor
csipet vanília
1 ek. kukoricakeményítő
elkészítése:
1.Szitáljuk át a lisztet majd hozzáadjuk a cukrot és az olajat, a vaníliát,sót és a melegvízzel jól elkeverjük. Gyúrjuk össze a tésztát és hagyjuk fél órát a hűtőben pihenni.
2.Közben elkészítjük a tölteléket: egy tálban keverjük össze a ricottát a porcukorral és a keményítővel. Adjuk hozzá a vaníliát a mazsolát és ezt is keverjük hozzá.
3.Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a piteforma méretére nyújtsuk ki a tészta 2/3-át és helyezzük a formába. Öntsük bele a tölteléket és a maradék kinyújtott tésztát rácsozó hengerrel vagy késsel bevagdosva, majd a tésztát széthúzva helyezzük rá.
Süssük 180 °C-on 30 percig-ellenőrizzük és ha kell még hagyjuk sülni.
Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
Hidegen is kitűnő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése