2013. április 8.

Mandulás Crostata ricottával

Vaj nélkül, boldogan..

Ez egy finom ricotta torta,de mivel vaj nélkül készült, nagyon könnyű, csak néhány kanál olívaolaj van benne.
Ez szerelem..


crostata egy olasz sült lepény , egyfajta pite
Olaszországban különböző elnevezése van területenként.
Nápolyban: coppi     
Lombardiában: fogliate
A legkorábban megjelent recept egy bizonyos Martino da Como szakácskönyvében lett lejegyezve 1465 körül.

Hasonló a francia galette, a crostata rusztikus szabad formájú változata, egy nyitott gyümölcstorta, amely szintén egy lemezen sült pite.

A hagyományos crostata általában három rétegű, az omlós tészta ízesített, tisztított zsiradékot tartalmaz. 
Az édes és sós crostaták variációja végtelen. Az édes variációknál gyakran használnak gyümölcsöt tölteléknek: általában kajszi-és őszibarack, cseresznye, nektarin,és bogyós gyümölcsök.
A crostata tésztáját elő kell sütni, majd megtölteni a krémmel, tetejére friss gyümölcsöket halmozni- ezt nevezik crostata di frutta.
A modern változatokban Nutella tölteléket is használnak-ez a crostata alla Nutella

Ezt a crostatat ricottával készítettem.
A ricotta:


a ricotta semleges, inkább a tej ízkarakterét hordozza, lágy, krémszerű. A sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített (innen az olasz szó, újrafőtt) tejsavó, melyet aztán lecsöpögtetnek.
A ricotta felhasználási köre hasonlít a mascarpone és a tejszínéhez: édes és sós ételekhez is illik, gazdagítja, krémesíti, teltté teszi őket.
 Létezik egyszerű, friss, valamint préselt, érlelt, ízesített változata is: utóbbi sajtként tésztaételekre reszelve használják. Desszertek főszereplője is lehet, de a szicíliai édességekben inkább markáns ízekkel egészítik ki, a cannoliban vagy a cassatában kandírozott narancshéjjal, csokoládéval, a Húsvétkor fogyasztott nápolyi tortában citromhéjjal. Spenóttal lasagnéban, ravioliban, padlizsánnal, gombócnak, fánknak, fasírtnak, pudingnak, stb.

A crostata receptje:

100 g finomliszt
150 g tönkölybúza liszt
70 g pörkölt mandula
150 g barna cukor
10 ek. olívaolaj
100 ml. melegvíz
1/2 tk. sütőpor
csipet vanília
csipet só

A töltelékhez:
250 g ricotta
70 g mazsola
80 g porcukor
csipet vanília
1 ek. kukoricakeményítő







elkészítése:

1.Szitáljuk át a lisztet majd hozzáadjuk a cukrot és az olajat, a vaníliát,sót és a melegvízzel jól elkeverjük. Gyúrjuk össze a tésztát és hagyjuk fél órát a hűtőben pihenni.

2.Közben elkészítjük a tölteléket: egy tálban keverjük össze a ricottát a porcukorral és a keményítővel. Adjuk hozzá a vaníliát a mazsolát és ezt is keverjük hozzá.

3.Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a piteforma méretére nyújtsuk ki a tészta 2/3-át és helyezzük a formába. Öntsük bele a tölteléket és a maradék kinyújtott tésztát rácsozó hengerrel vagy késsel bevagdosva, majd a tésztát széthúzva helyezzük rá.

Süssük 180 °C-on 30 percig-ellenőrizzük és ha kell még hagyjuk sülni.
Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
Hidegen is kitűnő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében