2013. augusztus 28.

Cukkinis-csokoládés sütemény mogyoróval

Semmi tökölés..



A cukkinit annyira kedvelem, hogy levesbe rendszeresen darabolok belőle, grillezve pedig - hétvégi, lusta, ráérős reggeleken, padlizsánnal a Caprese mellé, hozzá kenyeret pirítva,olíva olajjal meglocsolva..a legjobb dolog, ami ezzel a tökfélével történhet.

Válasszunk 15-20 cm-es, fényes héjú darabokat. Ha könnyű, valószínűleg már nem friss,-elveszítette az oly fontos nedvességtartalmát. A kocsánya viszont puha kell legyen, mert ha kemény,régen leszedték és túlérett.Könnyen sérül, hűtőben 5-7 napig tárolható, csak felhasználás előtt mossuk meg.




Kedvező élettani hatásai között említhetném, hogy:

A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Legjelentősebb tápanyaga a héjában található védőhatású béta-karotin.
De hogy kerül a sütibe?
100 gramm zöldségben átlagosan 30 kalória, 1,1-1,5 g fehérje, kevés zsír és 5-6,5 gramm szénhidrát van, ezért kedvezően beiktatható kímélő, diétás,  étrendbe is. A megfelelő lisztféle és édesítők hozzáadásával, igazán egészséges desszertek ízesítő kiegészítője lehet.




Cukkinis csokis sütemény


Jó ideje, nagyon szeretem a tönkölybúza lisztet, így nagyon sok süteményben használom, hacsak nem feltétlenül fehér liszt kell.

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg cukrozatlan kakaó
1/2-1/2 tk szódabikarbóna és sütőpor
1 dl olíva olaj
2 tojás
8-10 dkg nádcukor
méz-ízlés szerint
15-20 cm-es cukkini fele-reszelve-héjastul
8 dkg étcsokoládé
5 dkg török mogyoró-pirítva
(a fenyőmag is finom benne)

Hosszúkás 20 cm-es kenyérsütőformát kivajaztam és papírral béleltem, majd a sütőt 170 °C-ra beállítottam.
(alsó-felső, légkeverés nélkül)

Roppant egyszerűen, minden, ami száraz hozzávaló-egy tálba összeönthető: így a liszt,kakaópor,sütő és szódaporok,só-keverjük össze.
A másik tálban a tojásokat kissé felverjük a cukorral, hozzáöntjük az olajat, mézet és simára keverjük.
Most a jól megmosott cukkinit,durvára reszeljük, héjával együtt-abban van a vitamin :)- mehet a masszához, majd a lisztes keverékhez zuttyantható.
A durvára vágott étcsokit és a pirított mogyorót utoljára adjuk a keverékhez-még egy keverés és mehet a formába.

A sütési időt 45 percre állítottam, de tűpróba után kiderült, hogy még bizony nem sült meg a közepe-ezért adtam még neki 15 percet. Ismét tűpróba következett -most már rendben volt, szép száraz kést húztam ki a süti közepéből. (igen ,én késsel tűpróbázok-szabadon..)
Tehát ezen a hőfokon 60 perc minimum kell.



Látszik, hogy egy finom, morzsás, 
de tartalmas uzsonnasütemény lett belőle.


Hagytam egy keveset a fejtetőre állítva a formában is hűlni, majd levettem a formát és a papírt is, visszaállítottam a talpára, hogy teljesen kihűljön ..
..ez nagyon hosszú idő, még soha nem tudtuk kivárni, mi lányok tűkön ülünk és lessük a pillanatot, amikor már nem ég szét a szánk és ehető. 

Egy kanál házi dzsemet kanalazz mellé és főzd meg a kedvenc kávédat is.

Szeretettel :)
BELGA - Csoki klipp



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...