Mostanában, ha minden igaz, marlenkának hívják,de nálunk egyszerűen csak "egytojásos" volt a neve.
(bár az nem tartalmaz kávét és morzsát is láttam a tetején, szóval olyan, de teljesen más - ahogy a lányom mondaná)
Ha elkészítenéd:
főzz pár adag erős kávét-legyen úgy 1 dl,
a tésztához készíts elő:
50 dkg átszitált lisztet,
1 közepes tojást,
10 dkg kristálycukrot,
12 dkg vajat,
kevés tejet
és mokkáskanálnyi szódabikarbónát
A hozzávalókat dolgozd össze és 5 egyenlő részre oszd el, gyúrd gombócokká és takard le, hogy ne száradjon ki.
Egyenként nyújtsd egy kisebb tepsi méretűre,amit papírral béleltél, majd szurkáld meg villával ,hogy elkerüld a hólyagosodást.
Előmelegített, légkeverés nélküli, 175 °C-os sütőben nagyon hamar megsül-kb. 5-8 perc alatt. Ne legyen sötét-ezért nagyon kell figyelni.
Ha egyenként megsütöd, majd egymásra rakod a tésztalapokat, már készülhet is a krém.
A krémhez szükséges:
1 liter tej,
8-10 dkg kukoricakeményítő,
15 dkg cukor,
1 dl erős feketekávé
(ha gyerekeknek készíted-gabonakávét használj-ez koffeinmentes)
12 dkg vaj,
vanília.
Karamellizáljunk cukrot-szárazon. Kis lángon, egyenletes karamell színűre,hogy ne piruljon tovább, tegyük az edény alját hideg vízbe. Engedjük fel a feketekávéval, ezt óvatosan végezzük, mert a felcsapódó gőz nagyon éget!
A tejből ,úgy 2 dl-t vegyünk el és a kukoricakeményítővel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel,adjuk hozzá a karamellizált cukros kávét és a keményítős tejet,főzzük, amíg sűrűsödni kezd, húzzuk le a tűzről,végül a vajjal is keverjük el.
Miután kihűlt a krém, osszuk négy egyenlő részre és osszuk el a lapokra simítva.
.
Ha pár órát kibírunk anélkül, hogy megdézsmálnánk, egészen megpuhul a tészta a krémtől és mennyei uzsonnasütemény lesz a kv mellé.
A tejből ,úgy 2 dl-t vegyünk el és a kukoricakeményítővel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel,adjuk hozzá a karamellizált cukros kávét és a keményítős tejet,főzzük, amíg sűrűsödni kezd, húzzuk le a tűzről,végül a vajjal is keverjük el.
Miután kihűlt a krém, osszuk négy egyenlő részre és osszuk el a lapokra simítva.
.
Ha pár órát kibírunk anélkül, hogy megdézsmálnánk, egészen megpuhul a tészta a krémtől és mennyei uzsonnasütemény lesz a kv mellé.
Kedves Ottília, ha a neve "egytojásos", akkor ugye csak elírás a 10 tojás a hozzávalók között?
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM AZ ÉSZREVÉTELT, javítottam :)
Törlés