Lehet, hogy nem kellene mindig belenyúlni a már jól működő dolgokba, de sajnos az nem én volnék..
Magamévá kell tennem, hogy más legyen, mint a szokványos, egyszerűen muszáj.
Tehát, a varázsfiókomat kihúzva,a főszereplő a marcipán lesz.
Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
10 dkg vaj,
5 dkg nádcukor,
1 tojás,
1 kk. szódabikarbóna,
3-4 ek. tej,
5 dkg méz.
a töltelékhez:
20 dkg vaj,
5 dkg nádcukor,
1 citrom héja,(kezeletlen v.tasakos)
4 dl tej,
6 dkg búzadara,
csipkebogyólekvár,a rétegek kenéséhez,
valamint 20 dkg marcipán
Egy tálban keverd simára a tejet,mézet a cukorral, vajjal és a tojással, tedd vízgőz fölé és állandó keverés mellett főzd össze-ez pár perc. Miután levetted a gőzről és langyosra hűlt, hozzákeverheted a szódabikarbónás lisztet. Az összegyúrt tésztát, fóliázva fél órára rakd hűtőbe.
A fél órás pihenő után a tésztát "négyeld fel "-azaz,oszd négy felé és vékonyra nyújtsd ki, majd egyenként,papírral bélelt tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd,kb. 8-10 percig.
Próbáld meg azonos vastagságúra,alakúra, méretűre nyújtani a tésztát.
A krémhez a puha vajat a nádcukorral jól keverd ki, majd a forralt tejbe szórd bele a búzadarát és folyamatosan kevergesd, amíg meg nem fő. Kihűlésig keverd néha át, majd add hozzá a cukros vajat, a reszelt citrom héjat és habverővel keverd simára. Majd úgy oszd el, hogy a négy lapra elegendő legyen.
A négy megsült lap közül a két legszebb kerüljön alulra és felülre, így kiválasztva a lapokat a következő sorrendben töltsd meg:
LAP
LEKVÁR
DARÁS KRÉM
MARCIPÁN
megint LAP.. stb.
A lekvárt melegen és vékonyan kend fel.
Az utolsó lapra ne kenj semmit, csak folpackkal takard le és rakd hűtőbe pár órára.
Ezalatt megpuhul a tésztája annyira, hogy a széleit le tudod vágni. Most már megkenheted a maradék darás krémmel és a tészta levágott széleit morzsold rá.
Ne várj senkire, azonnal vágj egy szeletet magadnak..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése