2014. február 7.

Lemon curd "Meyer" citromból

Egy ízletes, illatos gyümölcs született abból, hogy keresztezték a citromot a naranccsal és a mandarinnal. A kínában őshonos citrusféle Frank N. Meyer kutató nevéhez köthető, aki kitartó ázsiai kutatóútjáról( 1905-ben az USA Mezőgazdasági Minisztériuma bízta meg új növényfajok felkutatásával) tért haza többek között, a különleges gyümölccsel, amelyet aztán róla neveztek el.

Köszönjük Frank.. :)
Aki nem szereti a citrom savanykás ízét,kedvelni fogja a narancssárgább ,édesebb gyümölcsöt, melynek héja vékony és illatos, míg a húsa sötétsárga és kb.10 magot tartalmaz.
Ha találkozol zöldségesed pultjain ezzel a különlegességgel, adj egy esélyt neki..
Héja és levének ízorgiája sokunk kedvence, 
a lemon curd újratervezését eredményezte.


Hozzávalók:
2-3 Meyer citrom héja és leve

1 lénarancs
6-8 dkg nádcukor
3 db tojás
150 g sótlan vaj

"vaníliarúd kikapart magjai"


  1. Végy 2-3 szép Meyer citromot, 1 szem lénarancsot -lehetőleg kezeletlen legyen, melynek kifacsart levét és lereszelt héját keverjük simára a felütött tojásokkal.
  2. Helyezz gőz fölé egy edényt a vajjal,cukorral, ha felolvadt, öntsd hozzá a tojásos-citomlevet és feltétlenül, folytonos keverés mellett-közepes tűznél, sűrítsd be.
  3. Ízét gazdagíthatod egy vaníliarúd kikapart magjaival.
Kiforrázott csinos üvegekbe töltsd be és akár ajándékba is adhatod. Tuti rajongókat szerezhetsz így :)



Én túrótorta mellé kínáltam:








2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a lemon curdöt, de nálunk nem lehet megvásárolni ezt a fajta citromot... Ellenben a hozzávalók fölötti képed nagyon nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Ildi, köszönöm :) Én is véletlenül bukkantam rá, csak aztán láttam egy oldalon, hogy ez más, mint a többi. A "curd"-ök szerencsére nagyon sok mindenből elkészíthetőek,-már sütőtökből, mangóból is készítettem és tervezem céklából, reszelt csokival. Izgalmas..
      p.s.: csodásak a desszertjeid.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...